Rólunk

Bevezetés

Kiss Balázs Családi Borászat a Mátrai borvidéken Gyöngyöstarjánban található. A település Budapesttől az M3-as autópályán egy órányi autóútra, Gyöngyöstől Nyugatra 6km-re helyezkedik el.

A falu határában található területek ideálisak a szőlőtermesztésre. Északról a Mátra hegyvonulata védi, Délről pedig az Alföld irányában nyitottan helyezkedik el.

 

Családunkban több generációban visszanyúló hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek, borkészítésnek. A jelenleg is használt pincénk a II. világháborút követően 1946-ban épült az akkori borászati feladatok ellátására.

A család birtokában és művelésében ma 8 ha szőlő van, melyből 1 ha csemegeszőlő (chassellas), 7 ha borszőlő. Éves szinten kb 1000 q szőlőt termelünk. Ezen mennyiség egy kis része eladásra a többi pedig feldolgozásra kerül.

A szőlőbirtok bemutatása

Jelenleg 8 ha termő szőlőterülettel rendelkezünk, amelyek Gyöngyöstarján határában találhatók a legjobb dűlőkben.: Fajzati, Gömöri, Borhy, Rétföldi dűlők. Az ültetvenyek között található viszonylag fiatal 1997es telepítésű (3 ha Fajzati dűlő) és több régebbi telepítésű pl: 1977-es Borhy dűlő.  A legfiatalabb ültetvényünk 2010-es ültetés ( 1 ha Gömöri dűlő)

A termesztett szőlőfajták között megtalálhatóak a Mátrai borvidékre jellemző fajták: Olasz rizling, Ottonel Muskotály, Rizlingszilváni, Tramini, csemegeszőlőként: Chasselas ezek mellet már megtalálhatók a világfajták is: Chardonnay, Szürkebarát valamint egyéb fajták is: Irsay Olivér, Cserszegi fűszeres, Sárga Muskotály,  Kékfrankos.

A művelési módok közül az ernyő művelést alkalmazzuk 1 illetve 2 szálvesszős leíveléssel, valamint kis felületen egyes függöny művelést is.

A szőlő művelése

A szőlőterületek művelését igyekszünk minél magasabb szinten gépesíteni. A talajműveléshez szőlőművelő kultivátort használunk, ősszel mélylazító műtrágyaszóróval végzünk talajlazítást és tápanyag utánpótlást.

A téli metszéseket követően a szőlővesszőt vesszőzúzóval aprítjuk fel majd kultivátorral visszadolgozzuk a talajba, ezáltal is javítva a talaj szerves anyag ellátását és az elégetéssel nem szennyezzük a környezetet.

A szőlő növekedésével folyamatosan végezzük a szükséges növényápolási és növényvédelmi munkákat.

Szüret és szőlőfeldogozás

A szüret során a megtermelt szőlő egy része eladásra kerül a környékbeli felvásárló nagyüzemeknek másik részét pedig saját magunk dolgozzuk fel.

A szőlő szüretelését hagyományos kézi szedéssel végezzük műanyag ládába, ezzel is törekedve a szőlőfürtök sérülésmentességére.

A saját feldolgozáshoz beszállítást követően a műanyag ládából közvetlenül a bogyózóba kerül a termés ahol kénessav oldatos kezelést alkalmazunk az oxidáció csökkentésére.

Az illatos szőlőfajtákat ( Ottonel Muskotály, Sárga Muskotály, Irsay Olivér, Müller Thurgau (Rizlingszilváni)) rövid ideig 4-8 óra héjon áztatjuk az íz és illat anyagok kinyerése érdekében, eközben enzimes kezelést alkalmazunk és a cefrét hűtjük. (15°C körül tartjuk a hőmérsékletét)

Az áztatást követően a színlé elválasztásra kerül majd a préselés követően a mustfrakciókat külön kezeljük és erjesztjük. A mustot erjesztés előtt 12 °C- ra hűtjük és segédanyagok alkalmazásával gravitációs mustülepítést végzünk.

Az így tisztított mustot a fajtához kiválasztott fajélesztővel beoltjuk és az erjedés zavartalansága érdekében élesztőtápot és vitamint adunk az erjedésben lévő musthoz. Az erjedésben lévő must hőmérsékletét 14-16-18 °C–on tartjuk (fajtától függően) és folyamatosan ellenőrizzük egyúttal figyelemmel kísérjük a cukorfogyást is(a 2006-év során készített félédes Szürkebarát borunkat így tudtuk 25g/l maradék cukorral erjedésben leállítani). Az erjedés utolsó harmadában(60-70 g/l cukortartalomnál a hűtést leállítjuk és szabadon engedjük az erjedés további folyamatát.

Vörösbor készítésénél a cefrét kádakban tartva naponta csömöszöljük, hogy a törkölykalap az erjedő mustba kerüljön. A vörösbor készítésénél is fajélesztőt használunk illetve tanninos kezelést is alkalmazunk.

A szőlő feldolgozása során a lehetőségeinknek megfelelő technikai- technológiai berendezéseket alkalmazzuk a bogyózó egy forgókosaras DELTA 120 tipusú berendezés, a prés VASLIN Veritas 15 tipusú két nyomólapos műanyagkosaras automata prés, a hűtő egyedi építésű 25 kW teljesítményű cső a csőben típusú gépezet.

Borászat

A borászati tároló kapacitásunk több részből tevődik össze. Hagyományos ászok hordós tárolótér kb 70 hl, műanyag tárolótartályok kb 300 hl, korrózió álló acéltartályok kb 150 hl.

Az előállított bormennyiség 50 százaléka lédig formában kerül értékesítésre, de 1999-től már palackos értékesítést is végzünk. A palackozást egy 4 fejes félautomata gravitációs elven működő töltőgéppel végezzük és egy félautomata dugózóval zárjuk a palackokat. A címkézést szintén félautomata címkézőgéppel végezzük.  A palackos értékesítés a nagykereskedések útján illetve direkt kiskeres értékesítésként történik. Ezen túlmenően Vinotékákban is megtalálhatók boraink.

Vélemény, hozzászólás?

Go to Top